Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto na pierogi uformowane na wzór włoskiego ravioli. Nadziewane masą na bazie soczewicy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1732
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19566
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2068
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1732
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19566
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2068
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na odrobinie oleju. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebulki. Podsmażyć do miękkości.
Soczewicę i warzywa połączyć ze sobą. Zblendować lub zmielić z solą i pieprzem. Powstała masa posłuży do nadziania ciasta.
Mąkę mieszamy z wodą, olejem i szczyptą soli. Zagniatamy na ciasto, które cienko wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na część wykładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Brzegi dociskamy widelcem, aby ciasto się skleiło. Gotujemy w osolonej wodzie z obrobioną oleju. Pierożki należy wyłowić po około 2 minutach od wypłynięcia.