Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi a'la ravioli z soczewicą

Pierogi a'la ravioli z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 183

Tradycyjne ciasto na pierogi uformowane na wzór włoskiego ravioli. Nadziewane masą na bazie soczewicy.

Składniki

  • Mąka (500g)
  • Ciepła woda (1 szklanka)
  • Sól
  • Olej (3-4 łyżki do ciasta)
  • Soczewica czerwona (1szklanka)
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Cebula
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi a'la ravioli z soczewicą

Przygotowanie

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na odrobinie oleju. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebulki. Podsmażyć do miękkości.

  2. Soczewicę i warzywa połączyć ze sobą. Zblendować lub zmielić z solą i pieprzem. Powstała masa posłuży do nadziania ciasta.

  3. Mąkę mieszamy z wodą, olejem i szczyptą soli. Zagniatamy na ciasto, które cienko wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na część wykładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta.

  4. Brzegi dociskamy widelcem, aby ciasto się skleiło. Gotujemy w osolonej wodzie z obrobioną oleju. Pierożki należy wyłowić po około 2 minutach od wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń