Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi chłopskie to tradycyjne, sycące danie z prostym, wiejskim farszem. Istnieje wiele sposobów ich przygotowania, jednak najczęściej farsz składa się z ziemniaków, twarogu, cebuli oraz czasem kiełbasy.
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Składniki
Ziemniaki, które pozostały ci z obiadu, umieść w misce. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
Przygotuj większą patelnię. Białą cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle lub oleju. Jeśli masz kiełbasę lub boczek, to pokrój ją na kostkę i podsmaż z cebulką.
W misce wymieszaj ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę.
Zagnieć składniki na ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, a na pewno nieklejące się do podłoża.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm.
Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu (dość obficie), zlepiając zewnętrzną część pierogów.
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 3 minuty, aż do wypłynięcia.
Podawaj z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.