Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48036

Dodano:

Odsłon: 853

Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta.

Składniki

  • Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 40 ml oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • czarnuszka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:



    Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.



    Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.



    Farsz:


    Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.



    Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy.



    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Odparowujemy z nadmiaru płynu.



    Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

    Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.



    Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń