Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już dłuższy czas zalegała mi w kuchni kapusta pekińska. Wiedziałam, że muszę coś z niej zrobić, ale zupełnie nie miałam na nic pomysłu. Kiedyś słyszałam o kotletach faszerowanych właśnie kapustą pekińską... i wtedy pomyślałam... a gdyby i to i to zmielić i wbić w ciasto drożdżowe? Mój pomysł okazał się prawdziwym strzałem w 10! Na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu :) Uwielbiamy pierożki! A takie to już szczególnie :)))
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 284
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5064
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4870
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44992
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 614
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 284
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5064
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4870
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44992
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 614
Składniki
Mięso z łopatki gotujemy do miękkości (wywar przyda się na kolejny przepis ;) ), a następnie mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki i łączymy z przestudzonym mięsem. Dodajemy chrzan, sól, pieprz i ewentualnie maggi (jak ktoś lubi).
Mleko podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż zaczyn ,,ruszy" (powstanie z całości lekka pianka). Mąkę miksujemy z masłem, solą i płatkami chilli, dodajemy zaczyn i rozmącone jajka. Całość miksujemy do momentu, aż składniki się dobrze połączą.
Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy dłońmi, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy z niego krążki. Każdy krążek dodatkowo wałkujemy, nakładamy na niego po 1 łyżce farszu i zlepiamy w pierożki
Każdego pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 175*C przez ok 20 - 22 minut. Podajemy z barszczem lub sosem czosnkowym.
zdj
zdj