Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi gryczane"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, a następnie wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości (18-20 minut). Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż na łyżce oleju. Przestudź.
Twaróg pokrusz lub rozdrobnij widelcem, przełóż do miski. Wbij jedno jajko, dodaj ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, starannie wymieszaj. Dołóż przesmażoną cebulkę. farszu przypraw do smaku solą, mieloną słodką papryką, suszonym tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij drugie jajko. Dolej 1/2 szklanki wody (najlepiej gorącej, dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne), dodaj szczyptę soli. Wyrób jednolite gładkie ciasto na pierogi. Cienko je rozwałkuj.
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepiaj brzegi. 5Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, przelej zimną wodą. Przed podaniem pierogi podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Podawaj dowolnie ozdobione.
porcja 1 złŹródło: Świat kobiety