Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi gryczane"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, a następnie wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości (18-20 minut). Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż na łyżce oleju. Przestudź.
Twaróg pokrusz lub rozdrobnij widelcem, przełóż do miski. Wbij jedno jajko, dodaj ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, starannie wymieszaj. Dołóż przesmażoną cebulkę. farszu przypraw do smaku solą, mieloną słodką papryką, suszonym tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij drugie jajko. Dolej 1/2 szklanki wody (najlepiej gorącej, dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne), dodaj szczyptę soli. Wyrób jednolite gładkie ciasto na pierogi. Cienko je rozwałkuj.
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepiaj brzegi. 5Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, przelej zimną wodą. Przed podaniem pierogi podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Podawaj dowolnie ozdobione.
porcja 1 złŹródło: Świat kobiety