Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi huculskie to karpacki przysmak. Od tradycyjnych pierogów z ruskim farszem różnią się jednym składnikiem - biały ser w przepisie został zastąpiony słoną, niezwykle wyrazistą w smaku bryndzą. To ona nadaje pierogom niepowtarzalnego charakteru. Pierogi huculskie świetnie smakują podawane z okrasą z boczku i zeszklonej cebulki. Do tego szklanka zimnego mleka lub kleks kwaśnej śmietany. Obiad palce lizać!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 322
Bigos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. W wielu dom...
Odsłon: 219
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 9
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 322
Bigos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. W wielu dom...
Odsłon: 219
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 9
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli. Wlej wrzątek. Ciasto mieszaj łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie, zacznij zagniatać ciasto dłońmi.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż do miski i szczelnie przykryj. Odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Przygotuj nadzienie. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Zarumienioną cebulkę dodaj do ziemniaków razem z bryndzą. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 3 części. Każą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe placki przy użyciu szklanki.
Z farszu uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na placuszki ponakładaj po kulce farszu. Zlep brzegi pierogów.
Pierogi huculskie gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierogi huculskie podawaj z okrasą z boczku i cebulki.