Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi huculskie to karpacki przysmak. Od tradycyjnych pierogów z ruskim farszem różnią się jednym składnikiem - biały ser w przepisie został zastąpiony słoną, niezwykle wyrazistą w smaku bryndzą. To ona nadaje pierogom niepowtarzalnego charakteru. Pierogi huculskie świetnie smakują podawane z okrasą z boczku i zeszklonej cebulki. Do tego szklanka zimnego mleka lub kleks kwaśnej śmietany. Obiad palce lizać!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2758
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3261
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2758
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3261
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli. Wlej wrzątek. Ciasto mieszaj łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie, zacznij zagniatać ciasto dłońmi.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż do miski i szczelnie przykryj. Odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Przygotuj nadzienie. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Zarumienioną cebulkę dodaj do ziemniaków razem z bryndzą. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 3 części. Każą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe placki przy użyciu szklanki.
Z farszu uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na placuszki ponakładaj po kulce farszu. Zlep brzegi pierogów.
Pierogi huculskie gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierogi huculskie podawaj z okrasą z boczku i cebulki.