Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi karczmarki - ten farsz to mistrzostwo świata

Pierogi karczmarki - ten farsz to mistrzostwo świata

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 3871

Dodano:

Odsłon: 16989

Takiemu daniu nie da się odmówić - proste i wyjątkowo pyszne pierogi to idealna propozycja na obiad. Aromatyczny farsz z soczewicy to ciekawa alternatywa dla klasycznego nadzienia z mięsa lub ziemniaków. Najlepiej smakują podsmażone, gdy ciasto stanie się lekko chrupiace.

Składniki

  • Składniki na farsz do pierogów:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki soli
  • Składniki na ciasto pierogowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłego mleka
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • Olej do podsmażania pierogów
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi karczmarki - ten farsz to mistrzostwo świata

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukaj na sitku zimną wodą kilka razy. Wsyp ziarna do garnka i zalej wodą, tak aby wychodziła trochę powyżej soczewicy. Po zagotowaniu odczekaj 10 minut. Ugotowaną soczewicę przelej przez sitko i odłóż do miski, by przestygła.

  2. Na oleju podsmaż drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj do niej soczewicę oraz sól i pieprz. Całość mieszkaj. Możesz przepuścić potem farsz przez maszynkę do mielenia mięsa. Nie jest to jednak konieczne. Zawsze możesz też użyć miksera. Pamiętaj jednak, by farszu za bardzo nie zblendować.

  3. Przygotuj ciasto na pierogi. Do mąki dodaj żółtką, łyżeczkę soli i trochę oleju (albo roztopionego masła). Wlej mleko (lub wodę). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a potem wyrabiaj na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem specjalnym trybem do wyrabiania ciasta.

  4. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i odłóż na 30 minut. Dzięki temu ciasto przy robieniu pierogów będzie bardziej plastyczne.

  5. Rozwałkuj ciasto i wycinaj kółka, np. większym kubkiem. Ciasto, którego akurat nie używasz, odłóż na bok i przykryj wilgotną ściereczką. Nie będzie obsychało.

  6. Nakładaj farsz do ciasta. Dokładnie sklejaj każdego pieroga. Czekające na gotowanie pierogi przykrywaj wilgotną szmatką. Wrzucaj pierogi do gotującej wody, wyciągaj po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi możesz podawać gotowane (np. ze smażoną cebulką). Możesz je także podsmażyć na oleju. W tej drugiej wersji są bardziej kaloryczne, ale też znacznie smaczniejsze!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 15 stycznia Tak to jest jak sie przepisuje przepis bez zrozumienia, to mialy byc prawdopodobnie pierogi ze wschodu Polski z soczewica a wyszlo tak jak w komentarzu ponizej.hihihi

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

superkiero 14 stycznia super farsz...mistrzostwo ku.wa swiata...ziarno,cebula,olej...mistrzowska kupa..,ot co...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń