Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne kluski twarogowe czyli pierogi leniwe, które smakują jak u mamy!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 913
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4548
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1166
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 913
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4548
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1166
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Składniki
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z twarogiem, a białko ubijamy ze szczyptą soli. Do twarogu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Białko sprawi, że kluseczki będą bardzo delikatne po ugotowaniu. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej twaróg wymieszany z jajkiem. Następnie bardzo delikatnie i sprawnie łączymy składniki. Staramy się to zrobić bardzo szybko, ale nie ugniatać zbyt mocno. Im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie się bardziej lepiło i będzie wymagało więcej mąki, a im mniej mąki tym lepiej. Oprószamy tylko delikatnie dłonie, jeśli jest taka potrzeba.
Kluseczki wykrawamy tak jak lubimy – można zrolować wałek i odcinać tak jak kopytka lub odrywać małe kawałeczki i formować delikatnie w dłoniach. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pierożki i gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową z wody na talerz i podajemy od razu, ponieważ wtedy są najdelikatniejsze.