Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są przygotowane w zasadzie z tych samych składników co zwykłe pierogi z serem. Bo i w jednych i w drugich znajdziemy mąkę, jaja oraz biały ser. Historia głosi, że leniwej gospodyni nie chciało się osobno wyrabiać ciasta na pierogi, wałkować go, wykrawać, nadziewać i jeszcze na koniec zlepiać, dlatego wszystko razem trafiło do miski, a następnie pocięte na kawałki ciasto - do garnka. Poniżej znajdziecie prosty przepis na te serowe cudeńka. A czymże by były leniwe bez okrasy z bułeczki tartej zrobionej na masełku posypane cukrem? Mmmm... zapraszam do spróbowania! :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35757
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6065
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35757
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6065
        
        Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem. Biały ser przecisnąć przez praskę Dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do sera dodać szklankę mąki oraz białka i delikatnie wymieszać łyżką.
W czasie wałkowania ciasta, zagotować wodę w średniej wielkości garnku z dodatkiem łyżeczki soli. Na stolnicy wysypać mąkę a z ciasta uformować cienkie wałki. Nożem kroić ukośne kawałki.
Leniwe wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować aż do wypłynięcia, czyli ok 3 minut. Wyjmować pierogi łyżką cedzakową. Leniwe podawać ze zrumienioną na tłuszczu bułką tartą, posypane cukrem. Smacznego! :)