Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są przygotowane w zasadzie z tych samych składników co zwykłe pierogi z serem. Bo i w jednych i w drugich znajdziemy mąkę, jaja oraz biały ser. Historia głosi, że leniwej gospodyni nie chciało się osobno wyrabiać ciasta na pierogi, wałkować go, wykrawać, nadziewać i jeszcze na koniec zlepiać, dlatego wszystko razem trafiło do miski, a następnie pocięte na kawałki ciasto - do garnka. Poniżej znajdziecie prosty przepis na te serowe cudeńka. A czymże by były leniwe bez okrasy z bułeczki tartej zrobionej na masełku posypane cukrem? Mmmm... zapraszam do spróbowania! :)
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18262
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3009
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2619
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18262
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3009
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2619
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 356
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem. Biały ser przecisnąć przez praskę Dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do sera dodać szklankę mąki oraz białka i delikatnie wymieszać łyżką.
W czasie wałkowania ciasta, zagotować wodę w średniej wielkości garnku z dodatkiem łyżeczki soli. Na stolnicy wysypać mąkę a z ciasta uformować cienkie wałki. Nożem kroić ukośne kawałki.
Leniwe wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować aż do wypłynięcia, czyli ok 3 minut. Wyjmować pierogi łyżką cedzakową. Leniwe podawać ze zrumienioną na tłuszczu bułką tartą, posypane cukrem. Smacznego! :)