Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi oszukańce z Podkarpacia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają nadzieniu z suszonych grzybów, mięsa i kaszy. Okraszone podsmażoną na maśle cebulką smakują rewelacyjnie. Już mała porcja nasyci was na długie godziny.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4949
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4949
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Do miski wsyp mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj sól, wlej gorącą wodę. Składniki początkowo siekaj nożem, kiedy nieco ostygną, zacznij zagniatać ciasto dłońmi.
Wyrobione ciasto na pierogi pozostaw na blacie oprószonym mąką, przykryj miską i odstaw, żeby odpoczęło.
Przygotuj nadzienie. Mięso z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone grzyby przesyp do rondelka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Ugotowane grzyby wyłów z wody i odstaw do wystudzenia. W wodzie pozostałej po gotowaniu grzybów ugotuj kaszę jęczmienną.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Zarumienioną cebulkę przełóż do miski ze zmielonym mięsem. Dodaj posiekane, suszone grzyby oraz ugotowaną, przestudzoną kaszę. Farsz do pierogów dopraw suszonym majerankiem i lubczykiem, solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na 4 części. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła. Na każdy krążek ciasta wyłóż po łyżeczce nadzienia. Zlep brzegi. W ten sam sposób postępuj z kolejnymi kawałkami ciasta do momentu wykorzystania całego farszu.
Pierogi oszukańce gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane pierogi odcedź, zahartuj w zimnej wodzie.
Przygotuj omastę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Pierogi oszukańce serwuj z omastą. Smacznego!