Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1055

Dodano:

Odsłon: 12174

Zawsze idealne .....

Składniki

> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    1) Na tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, którą dodajemy do ziemniaków i sera.
    2) Ugotowane ziemniaki mielimy wraz z serem białym (jeżeli nie ma w domu maszynki do mielenia to gorące ziemniaki tłuczemy dokładnie tłuczkiem dodając ser i gorącą cebulkę - sprawdzone :-) )
    3) Całość dokładnie mieszamy doprawiając sola i pieprzem do smaku.

  2. CIASTO:
    Do miski wrzucamy mąkę i jajko dolewając po trochu ciepłej wody aby wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk ale też nie może być za suche.
    Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe: wbijamy w nie palca i powinna pozostać dziura.

    Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto, ale nie za cienko bo rozleci nam się podczas lepienia ok. 2 mm

    Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie - po wypłynięciu na powierzchnię wody czekamy ok. 1- 2 min. i wyciągamy z wody.


    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dodusia222 17 września 2014 Już od dawna planuje zrobić pierogi ruskie ale do tej pory jakoś zebrać się nie mogłam Teraz kiedy patrze na te Twoje przepysznie wyglądające pierożki dochodzę do wniosku że już czas..Pozdrawiam przepis do ulubionych dodaje....

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń