Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 16466

Dodano:

Odsłon: 4196

Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • szklanka gorącej wody
  • jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g tłustego sera
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniotłem mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka.

    Farsz:
    Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min. Odcedziłem ,kiedy ziemniaki wystygły ,wraz z twarogiem zmieliłem. Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.




    Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agata-1969 30 września 2014 Mnie się kleić też nie chce więc nadziewam farszem "ruskim" naleśniki składam na 4 i obsmażam na masełku z dwóch stron. PYCHA

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 27 września 2014 Och zjadłabym bardzo ale nie ma komu u mnie kleić:-((( Pyszności:-))) Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 25 września 2014 Całe życie ich niecierpiałam - a lubię prawie wszystko - rok temu polubiłam i to bardzo, to teraz może sama zrobię korzystając z przepisu :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 września 2014 ...i TO sa najprawdziwsze pierogi ruskie !,po niedzielce i ja sie do nich zabiore hahaha

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń