Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam na pierogi. Pierogi ruskie są moje i rodziny ulubione, choć i inne też robię.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5693
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1572
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5693
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1572
Składniki
Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Farsz zagnieść i przyklepać.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.
Układać na ściereczce albo oprószonej mąką blaszce.
Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę.
Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę, albo kefir.