Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam na pierogi. Pierogi ruskie są moje i rodziny ulubione, choć i inne też robię.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11358
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1215
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11896
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1867
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11358
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1215
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11896
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1867
Składniki
Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Farsz zagnieść i przyklepać.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.
Układać na ściereczce albo oprószonej mąką blaszce.
Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę.
Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę, albo kefir.