Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 704 Ocena: 4511

Dodano:

Odsłon: 228

Dziś obiadek nietypowy bo wpadły mi ruskie do głowy, tak pierogi o nich mowa. A że kocham gotować zrobiłam je z miłością czyli w formie serduszek. Myślę że spodoba wam się przepis bo ciasto na pierogi wyszło mega mięciutkie a to za sprawą wyrobienia ciasta oraz mąki Szymanowskiej którą w końcu dorwałam w Biedronce.

Składniki

  • składniki na ciasto pierogowe :
  • 5 szklanek mąki (u mnie mąka Szymanowska) szklanka pojemność 210 ml,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 3 łyżki oleju.
  • farsz na ruskie :
  • 1,300 kg ziemniaków,
  • 4 cebule 300 g wszystkie razem,
  • 2 kostki twarogu chudego,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie.

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć obrane i umyte ziemniaki, posolić zalać wodą i ugotować ( ja ugotowałam dnia poprzedniego wieczorem ). Ugotowane ziemniaki odlać i osuszyć pozostawić do ostygnięcia. Moim zdaniem z dnia poprzedniego są lepsze do pierogów ruskich.

  2. Gdy mamy już przygotowane ziemniaki ostudzone lub z dnia poprzedniego wtedy przecisnąć zimne przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa sitkiem o drobnych oczkach. Dodać do przeciśniętych ziemniaków twaróg, usmażoną na złoty kolor i ostudzoną cebulę oraz pieprz i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

  3. Jak już mamy przygotowany farsz na pierogi ruskie. Wtedy do następnej miski wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Następnie wlać gorącą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać ( trzeba szybko mieszać aby mąka się nie sparzyła ). Wymieszaną mąkę z wodą wyrobić ręką ( uwaga ciasto jest gorące ) na gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej.

  4. Jak już wlejemy olej do ciasta wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Ciasto podczas wyrabiania jest nadal ciepłe. Tak przygotowane ciasto odstawić pod ściereczką aby odpoczęło. Gdy ciasto już odpoczęło tak z dziesięć minut wtedy pokroić je na trzy części. Na stolnicę wysypać mąkę wziąć jeden kawałek ciasta (resztę przykryć ściereczką aby nie wyschło). Kawałek położyć na wysypanej mące i z wierzchu również obsypać mąką.

  5. Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować nie za cienko, tak postąpić z wszystkimi kawałkami ciasta. Foremką dowolną wycinać kółka czy jak w moim przypadku serduszka. Na jedną część wyciętej formy nałożyć sporą ilość farszu ( tak około łyżki ) i nakryć drugą wyciętą formą ciasta.

  6. Nakryte na farsz drugie serduszko lub kółko sklejać dokładnie raz przy razie. Posklejane przygotowane pierogi ułożyć na stolnicy z wysypaną mąką. w międzyczasie wstawić na gaz osoloną wodę i poczekać do jej zagotowania się.

  7. Gdy woda już się zagotuje, wrzucać przygotowane pierogi w zależności od wielkość garnka, gdy odczekamy po wrzuceniu pierogów chwilę, wtedy za pomocą łyżki lekko je zamieszać aby nie przykleiły się do dna garnka. Jak zaczną się gotować i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu pogotować pierogi około pięciu minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody, układać na talerzu każdy osobno ( nie układać jeden na drugim ponieważ się skleją ).

  8. Tak przygotowane pierogi podałam z boczkiem parzonym usmażonym w kosteczkę na rumiano ( miałam 400 g boczku parzonego wędzonego ). Ciasto pierogowe wyszło tak miękkie że rozpływało się w ustach. Serdecznie polecam każdemu kto uwielbia pierogi różnego rodzaju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń