Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pierogi które każdy pokocha .
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
Ciasto na pierogi.:Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody . Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ). Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .
Farsz.: Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia .
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .