Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pierogi które każdy pokocha .
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4000
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 502
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4000
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 502
Składniki
Ciasto na pierogi.:Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody . Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ). Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .
Farsz.: Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia .
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .