Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie Babci Jadzi-przepis pokoleniowy

Pierogi ruskie Babci Jadzi-przepis pokoleniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2601

Dodano:

Odsłon: 11205

Najlepsze pierogi jakie jadłam w życiu to pierogi Babci Jadzi. Kto by nie chciał choć raz skosztować ich. Dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Zapraszam do obejrzenia filmu na You Toube.

Składniki

  • na ciasto
  • mąka pszenna 500 g
  • woda gorąca 300 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • na farsz
  • ziemniaki ugotowane 500 g
  • twaróg półtłusty 250 g
  • cebula 2
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • okrasa
  • cebula 2
  • olej rzepakowy 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie Babci Jadzi-przepis pokoleniowy

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce ,następnie zemleć ser . Cebulę zeszklić na oleju ,ostudzić dodać do farszu. Posolić i popieprzyć dobrze, tak aby smak był intensywny.

  2. Na stolnicy mąkę łączymy z solą i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Zarabiamy ciasto ,aby było elastyczne. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na . Szklanka wycinamy krążki i nakładamy farsz.

  3. Pozostałe ciasto należy przykryć miską ,aby nam nie wysychało.
    Pierogi sklejamy ręcznie robiąc falbankę ,lub zakładkę. Od ciebie zależy co zrobisz.

  4. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się wody, oczywiście posolonej i gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi należy zamieszać i łyżką cedzakową wyciągnąć na talerz. Gotujemy partiami.
    Ugotowane pierogi okraszamy podsmażoną cebulką lub skwarkami. Jak kto lubi.

    Zapraszam do obejrzenia filmu.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń