Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie „bezlepce”

Pierogi ruskie „bezlepce”

Autor:

Przepisów i artykułów: 2328 Ocena: 51777

Dodano:

Odsłon: 58163

Farsz ten sam ,co przy klasycznych pierogach ruskich. Metoda szybkościowa ,dla wszystkich zabieganych lubiących to tradycyjne danie.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1-2 cebule
  • łyżeczka smalcu
  • sól ,pieprz
  • Ciasto:
  • szklanka mleka
  • jajko
  • mąka
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie „bezlepce”

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy ,studzimy. Do ziemniaków dodajemy ser i ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na łyżeczce smalcu szklimy. Dodajemy do masy ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabieramy farsz i robimy z nich kulki.

    Ciasto:
    Mleko mieszamy z jajkiem i taką ilością mąki ,by wyszło bardzo gęste ciasto. Doprawiamy solą.

    Każdą kulkę zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy wykałaczki) i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 min ud wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Podajemy z cebulką i boczkiem lub śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 29 maja 2014 Świetny pomysł - koniecznie muszę wypróbować! :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 29 maja 2014 Ooo popełniłam gafę okrutną :( wybacz Arek :))
Dołączam do Bożenki i gratuluję 600 przepisu i życzę kolejnych 600 wspaniałych przepisów :)))
Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 maja 2014 Uwielbiam takie pierogi! Gratuluję 600-go przepisu na Smakerze!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 29 maja 2014 A ja lubię ułatwiać sobie życie i przepis zabieram :)) Arek uwielbiam Twoje nowatorskie przepisy :))

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 29 maja 2014 ..a ja jestem tradycjonaliska!!!, zadnych oszukanczych trikow!, ale moze sa ok. ,pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń