Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 859
Dodano: 03.04.2014
Odsłon: 14052
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
1.Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na brązowy kolor ( prawie na spalony aby czuć goryczkowy smak) Pod koniec dodajemy łyżkę masła.
Pietruszkę siekamy bardzo drobno.
Wszystkie składniki: ziemniaki, cebulę, pietruszkę, ser, pieprz i sól mieszamy . Powinno się czuć wyczuwalny smak pieprzu.
2.Wszystkie składniki na ciasto czyli : mąkę, jajka, śmietanę, olej, wodę i sól dodajemy do maszyny do robienia chleba . Włączamy obcję wyrabiania makaronu.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut.
Wykrawamy odpowiedni kawałek i przy pomocy maszyny do robienia makaronu wałkujemy ciasto (0,2 cm) i wykrawamy krążki.
3.Formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia wyjmujemy na talerz.
Słoninkę kroimy w ok 4 mm kostkę. Smażymy skwarki.
Odrobiną tłuszczu i skwarkami dekorujemy pierogi
4,.Ps1 Pierogi można zamrozić w zamrażarce.
Szufladę od zamrażarki wykładamy papierem od pieczenia, polewamy olejem.
Pierogi gotujemy i kiedy tylko wypłyną natychmiast wyjmujemy i przekładamy . Schładzamy do pokojowej temperatury .
Wkładamy do zamrażarki na 5 godzin.
Ps2 Podane składni powinny starczyć dla 4 głodnych osób i 2 szuflady z zamrażarki
Ps 3.Należy w miarę możliwości używać sypkich ziemniaków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ewulka55 11 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
ja do nadzienia ruskiego dodaję kilka plasterków wędzonego "boczusia" podsmażonego z cebulką i mielę razem z ziemniakami - pychotka2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
żeby jeszcze maszyna lepiła za nas..:):):)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Taka maszyna to skarb.5 Kto głosował? | Odpowiedz