Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie dla zmechanizowanych

Pierogi ruskie dla zmechanizowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 824

Dodano:

Odsłon: 13988

Aż wstyd ,że jeszcze raz pierogi ruskie, ale tym razem dla posiadających maszynę do robienia chleba i makaronu

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków sypkich
  • 750 g tłustego białego sera
  • 2 duże cebule
  • olej i masło
  • czubata łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 750 g mąki pszennej typ 405
  • 150 ml wody
  • 2 duże jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • spory pęczek pietruszki
  • 100 g słoniny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie dla zmechanizowanych

Przygotowanie

  1. 1.Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
    Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na brązowy kolor ( prawie na spalony aby czuć goryczkowy smak) Pod koniec dodajemy łyżkę masła.
    Pietruszkę siekamy bardzo drobno.

    Wszystkie składniki: ziemniaki, cebulę, pietruszkę, ser, pieprz i sól mieszamy . Powinno się czuć wyczuwalny smak pieprzu.

  2. 2.Wszystkie składniki na ciasto czyli : mąkę, jajka, śmietanę, olej, wodę i sól dodajemy do maszyny do robienia chleba . Włączamy obcję wyrabiania makaronu.

    Po wyrobieniu ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut.

    Wykrawamy odpowiedni kawałek i przy pomocy maszyny do robienia makaronu wałkujemy ciasto (0,2 cm) i wykrawamy krążki.

  3. 3.Formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia wyjmujemy na talerz.
    Słoninkę kroimy w ok 4 mm kostkę. Smażymy skwarki.
    Odrobiną tłuszczu i skwarkami dekorujemy pierogi

  4. 4,.Ps1 Pierogi można zamrozić w zamrażarce.
    Szufladę od zamrażarki wykładamy papierem od pieczenia, polewamy olejem.
    Pierogi gotujemy i kiedy tylko wypłyną natychmiast wyjmujemy i przekładamy . Schładzamy do pokojowej temperatury .
    Wkładamy do zamrażarki na 5 godzin.
    Ps2 Podane składni powinny starczyć dla 4 głodnych osób i 2 szuflady z zamrażarki
    Ps 3.Należy w miarę możliwości używać sypkich ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 11 kwietnia 2014 ja do nadzienia ruskiego dodaję kilka plasterków wędzonego "boczusia" podsmażonego z cebulką i mielę razem z ziemniakami - pychotka

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń