Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne pierogi według przepisu mojej Babci. Delikatne ciasto, pyszny farsz i okrasa :) Gorąco polecam :)
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Składniki
FARSZ Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy puere, następnie odstawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i podsmażamy na złoto. Dodajemy cebule pokrojone w drobną kosteczkę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Część boczku z cebulką przekładamy do ziemniaków. Dodajemy również rozgnieciony widelcem biały ser. Farsz starannie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
CIASTO: Do miski wsypujemy 1/5 kg mąki, dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki oliwy. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie - tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło - przy okazji otrzymamy ładny wzorek.
Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 1 min. i wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Na pierogach układamy boczek z cebulką.
Smacznego :)