Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogólnie wiadomo, że farsz do ruskich pierogów to ziemniaki i biały ser. Tym razem wykorzystałam do farszu upieczone ziemniaki z cebulką i tymiankiem. To był dobry pomysł. Polecam. Pyszne.
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21349
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 98
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21349
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 98
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, albo w małe piórka. Umieścić w miseczce ziemniaki i cebulę. Dodać olej rzepakowy, tymianek i sól do smaku. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min. Upieczone ziemniaki rozdrobnić widelcem, albo ubijaczką. Dodać pokruszony biały ser. Dodać sporo pieprzu czarnego świeżo mielonego, chili i sól do smaku. Farsz dobrze pomieszać. Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku. Pierogi podawać z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką. Smacznego.