Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To dopiero przebój! Pierogi sołtysowej, czyli faszerowane ziemniakami i grzybami, to prawdziwy ideał. Delikatne ciasto i idealnie zbalansowane nadzienie sprawiają, że do tego przepisu aż chce się wracać.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68474
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68474
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Składniki
Składniki na ciasto tj. mąkę, wodę, jajko i wyrób. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, odłóż na bok na około 30 minut.
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby pokrój w paski i daj na patelnię. Smaż całość razem przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany rozmaryn. Dosyp trochę pieprzu i soli. Mieszaj i duś wszystko przez chwilę. Odstaw do ostudzenia.
Ciasto rozwałkuj i wykrój krążki. Do każdego nałóż ok. łyżeczkę farszu. Dokładnie sklej.
Zagotuj wodę w garnku. Wkładaj do wrzątku pierogi i gotuj około 3 minut od ich wypłynięcia. Pierogi, choć proste w składzie i przygotowaniu, smakują po prostu wyśmienicie. Musisz ich spróbować!