Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi sołtysowej - idealne ciasto i nadzienie

Pierogi sołtysowej - idealne ciasto i nadzienie

Autor:

Przepisów i artykułów: 213 Ocena: 2582

Dodano:

Odsłon: 52095

To dopiero przebój! Pierogi sołtysowej, czyli faszerowane ziemniakami i grzybami, to prawdziwy ideał. Delikatne ciasto i idealnie zbalansowane nadzienie sprawiają, że do tego przepisu aż chce się wracać.

Składniki

  • 2 garści ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 3 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • Pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi sołtysowej - idealne ciasto i nadzienie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto tj. mąkę, wodę, jajko i wyrób. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, odłóż na bok na około 30 minut.

  2. Ziemniaki obierz i ugotuj.

  3. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby pokrój w paski i daj na patelnię. Smaż całość razem przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany rozmaryn. Dosyp trochę pieprzu i soli. Mieszaj i duś wszystko przez chwilę. Odstaw do ostudzenia.

  4. Ciasto rozwałkuj i wykrój krążki. Do każdego nałóż ok. łyżeczkę farszu. Dokładnie sklej.

  5. Zagotuj wodę w garnku. Wkładaj do wrzątku pierogi i gotuj około 3 minut od ich wypłynięcia. Pierogi, choć proste w składzie i przygotowaniu, smakują po prostu wyśmienicie. Musisz ich spróbować!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń