Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pierogi od wieków zajmują znaczące miejsce w polskiej kuchni. Pierogi staropolskie charakteryzują się bogactwem nadzień, są wyjątkowo sycące i smaczne. Kluczem do przygotowania tych pierogów jest wyjątkowo elastyczne ciasto i pełne aromatów nadzienie. Fantastycznie na jesieni zasmakują z grzybowym sosem, podbijając smak pierogów. Niebo w gębie!
miska, praska, patelnia, nóż do krojenia, deska do krojenia, widelec
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2942
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 174
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 62
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2942
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 174
Składniki
Połącz składniki na ciasto do pierogów. Mąkę najpierw przesiej przez sitko. Do tak przygotowanej mąki dodaj sól, a następnie podgrzaną wodę i 1 jajko oraz dodaj łyżeczkę oleju. Pierogi z jajkiem są bardziej elastyczne, ale nieco cięższe. Jeśli wolisz tradycyjną wersję z lżejszym ciastem, to zrezygnuj z dodaniem jajka. Wymieszaj ciasto ręcznie i odstaw na blat.
Cebulę pokrój na drobną kostkę oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na patelni z dwiema łyżkami oleju do uzyskania złocistego koloru. Dodaj szczyptę soli.
W misce przygotuj mięso mielone. Najlepiej sprawdzą się dwa gatunki mięsa połączone razem. Dodaj do niego przysmażoną cebulkę i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Obsmażaj mięso na patelni z łyżeczką tłuszczu na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż mięso się zarumieni. Gdy już będzie dobrze usmażone odstaw do ostygnięcia.
Przygotowane wcześniej ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj po kolei. Formuj z ciasta na pierogi krążki o średnicy ok. 7 cm. Takie pierogi pomieszczą większą ilość ciasta. Wykrawaj je z pomocą większego kubka.
Na każdy krążek za pomocą łyżki nakładaj kulkę gotowego ciasta i formuj pierogi. Złącz brzegi pierogów razem.
W większym garnku zagotuj wodę, a następnie ją dosól. Wrzuć kilka pierogów i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj zbyt wiele pierogów na raz.
Tak przygotowane pierogi odstaw na bok, aby nieco odparowały.
Pierogi możesz podsmażać na smalcu z cebulką lub dodać masełka z resztką cebulki z wcześniej usmażonej patelni. Doskonale smakują z dodatkiem pokrojonego szczypiorku.