Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jabłkami posypane złotym, trzcinowym cukrem i polane złotym, klarowanym masełkiem są wyjątkowe. Polecam.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1873
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1873
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli mają grubą skórkę, to obrać. Moje były ze skórką. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone jabłka. Dusić aż puszczą sok. Dodać cukier, cynamon i mieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać, aż cały sok zniknie. Wystudzić. Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku. Podzielić na porcje i każdą posypać trzcinowym cukrem i polać klarowanym masełkiem. Smacznego.