Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jabłkami posypane złotym, trzcinowym cukrem i polane złotym, klarowanym masełkiem są wyjątkowe. Polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4842
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9263
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4842
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9263
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Składniki
Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli mają grubą skórkę, to obrać. Moje były ze skórką. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone jabłka. Dusić aż puszczą sok. Dodać cukier, cynamon i mieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać, aż cały sok zniknie. Wystudzić. Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku. Podzielić na porcje i każdą posypać trzcinowym cukrem i polać klarowanym masełkiem. Smacznego.