Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym. Bardzo smaczny i sycący obiad. Tym razem mięso ugotowałam ekstra do pierogów, bo zazwyczaj korzystam z mięsa z rosołu ( zwykle wołowego ). Miałam akurat jeszcze kawałek udźca z indyka, którego większą część wykorzystałam już wcześniej. Zostało mi jakieś 30 dag mięsa, które ugotowałam, a co dalej to dowiecie się z opisu poniżej.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 341
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 802
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 341
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 802
Składniki
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto tz mąkę, szpinak, żółtko, olej i sól mieszamy. Gdy składniki są już wymieszane stopniowo dolewamy tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Szpinak przed dodaniem do ciasta rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Gotowe ciasto pozostawiamy na 15 minut w misce przykrytej ściereczką
Mięso gotujemy wraz z marchewką w osolonej wodzie, Możemy też użyć mięsa i marchewki z rosołu.
Ugotowane mięso i marchewkę mielimy. Dodajemy jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z olejem. Całość doprawiamy pieprzem, delikatnie solą oraz suszoną bazylią. Mieszamy
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka. Na każde nakładamy odpowiednią ilość farszu i sklejamy
Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 4 minuty od wypłynięcia
Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju