Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z borówkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Borówki delikat nie umyj, osusz. Włóż do miseczki, dodaj cukier do smaku, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką, na końcu wlej olej. Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę.
Gdy przestygnie, starannie zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody i ponownie je zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 15-30 minut by „odpoczęło”.
Ciasto podziel na dwie porcje i rozwałkuj każdą na grubość ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek każdego z nich nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oliwy. Po wypłynięciu, gotuj je jeszcze przez ok. 2-3 minuty i wyjmij na talerz łyżką cedzakową. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem.
60 minut, porcja: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie