Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7611

Dodano:

Odsłon: 413

Pierogi z borówkami to rewelacyjna alternatywa dla jagód. Są równie pyszne a dostępność borówek jest dużo większa. Pyszne polane śmietaną z cukrem na pewno urzekną nie jednego smakosza.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (+/- 2 łyżki)
  • 250 g borówek
  • 150 g śmietany
  • cukier zwykły oraz cukier puder
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z borówkami

Przygotowanie

  1. Na stolnice wsypujemy mąkę robimy w środku zagłębienie i wbijamy do niego jajko. Następnie dodajemy sól oraz zagniatamy mąkę do środka stopniowo dodając lekko ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy ok 10 min bądź korzystamy z robota planetarnego który zrobi to za nas i pod sam koniec lepimy jedynie kulkę (jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wody) Odstawiamy w foli ciasto na 25.

  2. Stolnice posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każde bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką koła wkładamy ok 3-4 mniejszych borówek dodajemy szczyptę cukru pudru. Smarujemy krawędzie lekko wodą a następnie składamy na pół zlepiamy palcami a następnie dociskamy widelcem. Wrzucamy na gotującą wodę na ok 5 min. Odcedzamy podajemy ze śmietaną i cukrem posypane pozostałymi borówkami.


    Jeśli chcemy możemy część pierogów odgrzać później więc gotujemy 3 min. Kiedy wystygną na ręce bierzemy olej i oliwimy każdego pieroga wkładając do pojemnika. Kiedy ponownie je zagrzewamy wrzucamy na wrzątek na kolejne 2-3 minuty (do wypłynięcia pieroga)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń