Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce latem możemy wykorzystywać na setki różnych sposobów. Sprawdzą się jako składnik ciast, deserów, sałatek, racuchów czy naleśników. Można je wykorzystać również do zrobienia soków i dżemów. Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem na pyszne, domowe pierogi z borówkami amerykańskimi. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć. Lepiej od razu przygotujcie większą porcję.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10345
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2985
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2070
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 794
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10345
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2985
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2070
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 794
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Borówki myjemy, osuszamy, posypujemy cukrem i mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części. Bierzemy pierwszy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek. Wcinamy okrągłe kształty przy użyciu szklanki. Na środek każdego z nich kładziemy owoce. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. W taki sam sposób postępujemy z kolejnymi partiami ciasta.
Duży garnek napełniany wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli. Wodę zagotowujemy. Pierogi gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie odcedzamy pierogi i wykładamy na talerze.
Pierogi z borówkami serwujemy oprószone cukrem z jogurtem naturalnym.