Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce latem możemy wykorzystywać na setki różnych sposobów. Sprawdzą się jako składnik ciast, deserów, sałatek, racuchów czy naleśników. Można je wykorzystać również do zrobienia soków i dżemów. Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem na pyszne, domowe pierogi z borówkami amerykańskimi. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć. Lepiej od razu przygotujcie większą porcję.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 216
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1292
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1824
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3484
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27601
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 216
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1292
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1824
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3484
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27601
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Borówki myjemy, osuszamy, posypujemy cukrem i mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części. Bierzemy pierwszy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek. Wcinamy okrągłe kształty przy użyciu szklanki. Na środek każdego z nich kładziemy owoce. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. W taki sam sposób postępujemy z kolejnymi partiami ciasta.
Duży garnek napełniany wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli. Wodę zagotowujemy. Pierogi gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie odcedzamy pierogi i wykładamy na talerze.
Pierogi z borówkami serwujemy oprószone cukrem z jogurtem naturalnym.