Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na słodki obiad latem - pierogi z borówkami amerykańskimi. Można je przygotować również z leśnymi jagodami. Podane z cukrem i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego z pewnością skuszą wszystkich waszych domowników.
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Do miski wsyp mąkę, w środku zrób wgłębienie. wsyp szczyptę soli i wbij jajko. Składniki zacznij ze sobą wyrabiać.
We wrzącej wodzie rozpuść łyżkę masła. Wodę z masłem przelej do pozostałych składników. Ciasto na pierogi początkowo siekaj nożem, następnie gdy delikatnie ostygnie zacznij je zagniatać. Ciasto na pierogi powinno być gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto na pierogi owiń folią spożywczą i odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie zajmij się farszem. Borówki amerykańskie dokładnie opłucz, osusz i przesyp do miski. Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na 4 równe części. Pierwszą część rozwałkuj na cieniutki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na środek każdego placka wyłóż po łyżce borówek, następnie złóż je na pół i zlep brzegi.
Podobnie postępuj z kolejnymi partiami ciasta. Resztki ciasta po wycięciu placków ponownie zagnieć w dłoniach, rozwałkuj i wytnij kółka. Pierogi lep do momentu wykorzystania całego farszu lub ciasta.
Pierogi z borówkami amerykańskimi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane pierogi przełóż przy użyciu łyżki cedzakowej do miski z zimną wodą, następnie odcedź je na durszlaku.
Pierogi z borówkami amerykańskimi serwuj oprószone cukrem z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!