Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z botwiną"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Botwinkę umyj, sparz, drobno pokrój, wymieszaj ze szczypiorkiem, bryndzą, solą, pieprzem i papryką.
Mąkę wsyp do miski. Zagotuj szklankę wody. Prawie wrzącą wodą zalej mąkę, energicznie wymieszaj. Następnie zalej mąkę odrobiną zimnej wody i wymieszaj. Ciasto zagnieć rękoma. Jeśli będzie za mało gęste, dosyp mąki.
Oderwij od ciasta kulkę, rozwałkuj ją. Wykrawaj szklanką krążki ciasta, nakładaj farsz, zalepiaj. Gotowe pierogi układaj na oprószonym mąką blacie.
Pierogi gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyłóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pokrojonym w kostkę i zrumienionym na patelni boczkiem. Zapiekaj ok. 15 minut.Źródło: Na żywo