Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki i feta to połączenie, które można znaleźć w lekkich, francuskich tartach, włoskim carpaccio czy pysznej, buraczanej zupie-krem z fetą. A co, jakby to nadzienie przełożyć do bardzo polskiej potrawy i stworzyć pierogi z burakami i fetą? Dla podkręcenia smaku i uzyskania ciekawej chrupkości do farszu dodaliśmy orzechy włoskie. Danie smakuje świetnie polane rozpuszczonym masłem i posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1619
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1619
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Składniki
Buraki ugotuj w mundurkach, następnie ostudź i obierz, po czym zmiel w blenderze lub bardzo drobno pokrój. Jeśli chcesz, aby nadzienie było bardziej aromatyczne, podgotowane buraki upiecz w piekarniku, skrapiając łyżką oliwy. Do puree buraczkowego dodaj pokruszoną fetę oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dopraw całość solą i czarnym pieprzem, możesz dorzucić odrobinę suszonych ziół, następnie dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Do szklanki wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlej jajka do mąki i zagnieć ciasto. Zagniataj około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto byłoby zbyt kruche, dodaj wodę, a jeśli zbyt klejące – więcej mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie oprósz blat mąką, rozetnij nożem ciasto na dwie części i rozwałkuj pierwszą (drugą zostaw pod przykryciem). Możesz użyć maszynki o makaronu, aby uzyskać gładki płat. Wycinaj szklanką kółka, a w środku układaj łyżkę nadzienia. Sklejaj pierogi i układaj je na czystej, bawełnianej ściereczce. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, po czym wykładaj łyżką cedzakową na tacę lub bezpośrednio na talerze. Pierogi z burakami i fetą polej rozpuszczonym masłem i posyp świeżą zieleniną lub prażoną cebulką.