Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I po raz kolejny sięgam po przepis mojej babci. Niezapomniane smaki dzieciństwa nigdy nie pójdą w niepamięć.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1110
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2208
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4251
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1110
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2208
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4251
Składniki
Z mąki i reszty składników wyrabiamy ciasto: Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.
Podroby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa. Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu. Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki na które kładziemy ok 1-1,5 łyżeczki farszu. Lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu. Odcedzamy. Najlepiej smakują smażone.