Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z dwoma serami w rosole

Pierogi z dwoma serami w rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48598

Dodano:

Odsłon: 24326

Będąc w Warszawie nie mogliśmy darować sobie odwiedzenia pierogarni "Zapiecek". Serwują tam przepyszne pierogi z różnym nadzieniem. Szczególną naszą uwagę przykuły serowe, więc po powrocie postanowiliśmy zrobić je w naszym domu. Tutaj podaliśmy je w rosole wołowym z posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • Rosół wołowy:
  • kawałek szpondra wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • Ciasto na pierogi:
  • 500 g mąki
  • 250 gorącej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 240 g camembert
  • 200 g sera lazur
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę i obrane jarzyny (w całości ) razem z opaloną cebulą, ząbkiem czosnku, grzybami i porem zalewamy zimną wodą ( tak by zakryła mięso i warzywa ), solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie przecedzamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
    W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
    Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń