Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do zrobienia pierogów użyłam farszu z parzonej kaszy gryczanej z mięsem. Ciasto na pierogi wykonałam według przepisu Jakuba Kuronia.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 17
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 53
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 49
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 17
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 53
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 49
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 69
Składniki
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i zagniatamy składniki. Wbijamy jajka i dodajemy żółtko, wyrabiamy. Podczas wyrabiania dolewamy stopniowo gorącą wodę. Po dolaniu wody wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie parzymy kaszę gryczaną z ugotowanym, pokrojonym w kostkę mięsem. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm.
Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni cebulę do jej ładnego zeszklenia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone cebulką z tłuszczem. Smacznego!!!