Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pierogi dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Renaty, u której zresztą pierwszy raz spróbowałam tych cudnych pierogów. Od tamtej chwili goszczą one u mnie nie tylko na wigilii. Kto raz ich spróbuje na pewno o nich nie zapomni.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1135
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5667
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18174
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1135
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5667
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18174
Składniki
Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone śliwki smażymy na maśle przez około 5 minut. I odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera. I wyrabiamy dokładnie ciasto.
Ciasto po wyrobieniu podsypujemy mąką. I wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na które nakładamy wystudzony farsz.
Pierogi zlepiamy dokładnie na brzegu.
I odstawimy na ściereczkę lub na blat podsypany mąką.
Po wyrobieniu, pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3 minuty od wypłynięciu na powierzchnię.
Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i układamy je na talerzu. Pierogi polewamy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem. Smacznego !!!
;-D
;-)))