Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oczarował mnie od pierwszego kęsa, i choć wersję oryginalną darzę miłością ogromną, to dodanie do farszu podsmażonych kurek uważam za pomysł baaaaaardzo udany. Zamiast normalnie dodawanej do culurgiones mięty użyłam świeżego tymianku, bo jego aromat bardziej pasuje do grzybów. Mam nadzieję, że Sardyńczycy nie mają mi za złe........
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Grzyby dokładnie oczyścić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć razem na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zagniatać przez dobrych kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Do ostygniętych ziemniaków dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pecorino, podsmażone kurki i listki tymianku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 8 cm ( najlepiej metalową obręczą), łyżką nakładać sporą porcję farszu i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażonymi na maśle kurkami, posypane tartym serem pecorino.