Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oczarował mnie od pierwszego kęsa, i choć wersję oryginalną darzę miłością ogromną, to dodanie do farszu podsmażonych kurek uważam za pomysł baaaaaardzo udany. Zamiast normalnie dodawanej do culurgiones mięty użyłam świeżego tymianku, bo jego aromat bardziej pasuje do grzybów. Mam nadzieję, że Sardyńczycy nie mają mi za złe........
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3047
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 395
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 114
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1947
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12745
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3047
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 395
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 114
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1947
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12745
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Grzyby dokładnie oczyścić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć razem na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zagniatać przez dobrych kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Do ostygniętych ziemniaków dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pecorino, podsmażone kurki i listki tymianku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 8 cm ( najlepiej metalową obręczą), łyżką nakładać sporą porcję farszu i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażonymi na maśle kurkami, posypane tartym serem pecorino.