Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Listopad to czas kiedy wielu z nas sięga po gesinę - mięso, które w ostatnich latach zaczęło powracać do łask. Przygotujcie z nią pyszne pierogi, które bez wątpienia będą hitem każdego (nie tylko niepodległościowego) obiadu.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Rozpocznij od przygotowania farszu na pierogi. Mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w misie robota kuchennego, dodaj pozostałe składniki, a następnie szybko zmiksuj na jednolitą masę. Jej konsystencję możesz dopasować do własnych upodobań: może być gładka niczym masa pasztetowa lub mogą być w niej widoczne kawałki mięsa. Odstaw do schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy lub w misie usyp kopczyk z mąki, a następnie zrób w nim wgłębienie. Wlej do niego masło, gorącą wodę oraz sól. Całość wymieszaj wstępnie przy pomocy noża lub widelca, a gdy mąka połączy się wstępnie z płynami zacznij zagniatać ciasto. Wyrabiaj około 5 minut, do momentu uzyskania elastycznego i jednorognego ciasta. Odłóż je na 5 minut, aby odpoczęło pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wytnij z niego kółka przy pomocy szklanki lub specjalnego wykrawacza. na środku każdego z nich ułóż porcję farszu z gęsiny, a następnie sklej pierogi. Postępuj tak do momentu skończenia składników.
Pierogi gotuj we wrzątku - około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Podawaj polane roztopionym masłem i oprószone drobno posiekanym koperkiem.