Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną śmietaną , która dochodziła na patelni w rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do jabłek dodaj cynamon, aromat waniliowy i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj jedno ciasto podsypując mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek nakładaj łyżeczką farsz jabłkowy. Z drugim kawałkiem ciasta zrób to samo.
Posklejane układaj na ściereczce.
Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź. Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, polej roztopioną margaryną, omaść smażoną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego !!!