Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 3404

Smaki dzieciństwa, takie jak robiła mama! Szybko, smacznie i słodko. Cały filmik krok po kroku oraz jak wykonać falbankę znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube.

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 375g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 185ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ok. 500 g nadzienia szarlotkowego (przepis i filmik kilka postów wcześniej)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z solą, przesiać, zrobić wgłębienie. Pomału wlewać połowę wody i zarabiać ciasto. Wbić jajo, i dodać olej. Mieszając łyżką składniki pomału dodawać pozostałą część wody. Ciasto zacznie się sklejać. Następnie wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą aby nie obsychało. Drugą część rozwałkować i wykrawać krążki.

  2. Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejać boki. Gotować w lekko osolonej wodzie 7 minut od wypłynięcia pierogów.
    smaczniego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Idealne danie na letni obiad :) A falbanki wyszły po prostu przepięknie - rewelacyjny patent na zamknięcie pierogów ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń