Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad w wersji na słodko - pierogi z jabłkami i cynamonem. Zrobisz go za grosze. Idealna propozycja na piątkowy obiad. Gotowe pierogi najlepiej smakują oblane palonym masłem, oprószone cukrem i podane z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wbij do środka jajko i dodaj szczyptę soli. We wrzącej wodzie rozpuść masło. Składniki przelej do miski. Ciasto mieszaj łyżką, następnie kiedy nieco ostygnie zagnieć je dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno być idealnie gładkie.
Gotowe ciasto na pierogi owiń folią spożywczą i odstaw na bok na koło 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie zabierz się za przygotowanie farszu. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier. Składniki wymieszaj.
Ciasto na pierogi przełóż na stolnicę prószoną mąką. Rozwałkuj je na cienki placek o grubości około 1-2 mm. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na środek każdego placuszka połóż po łyżce jabłkowego farszu. Każdy krążek z nadzieniem złóż na pół, następnie dokładnie sklej brzegi ciasta. Pierogi układaj na stolnicy w równych odstępach.
Do dużego garnka nalej wodę. Dodaj łyżeczkę soli. Pierogi z jabłkami gotuj partiami we wrzącej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Gotowe pierogi z jabłkami wyjmij z garnka przy użyciu łyżki cedzakowej na sito. Odsącz je z wody, następnie przełóż na talerz.
Pierogi z jabłkami serwuj polane palonym masłem, oprószone cukrem i cynamonem, w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!