Pierogi na słodko, jesienna wersja :-)
Pierogi z jabłkiem i bananem
Składniki
- Ciasto:
- mąka pszenna ok. 45 dag
- sól szczypta
- żółtko 2
- masło miękkie 1,5 łyżki
- gorąca woda ok. 3/4 szkl.
- Farsz:
- jabłko 1 kg
- banan 2
- cukier 2 łyżki
- cynamon
Składniki
- Ciasto:
- mąka pszenna ok. 45 dag
- sól szczypta
- żółtko 2
- masło miękkie 1,5 łyżki
- gorąca woda ok. 3/4 szkl.
- Farsz:
- jabłko 1 kg
- banan 2
- cukier 2 łyżki
- cynamon

Etapy przygotowania
Farsz: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełozyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier, cynamon i rozgniecione widelcem banany, dusić jeszcze ok. 5 minut. Przestudzić

Ciasto: Mąkę wysypac na blat lub stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, w które wbić żółtka, dodac sól i miękkie masło.

Wszystko posiekać nożem do powstania kruszonki, stopniowo wlewać wodę i zagnieśc elastyczne ciasto. Podzielic ja na 3 części (podczas wałkowania jednej, resztę przykryć aby zapobiec obsychaniu się ciasta). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinac kółka. Na środek każdego wykładać ok. 1 łyżeczki farszu (przed nałożeniem farszu kółka ciasta mozna delikatnie rozciągnąć), dokładnie zlepić. Pierogi gotowac w lekko osolonej wodzie ok. 7-8 min. od wypłynięcia. Moja propozycja podania, to słodka śmietanka z cynamonem.

Smacznego :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 117
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 198
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 300

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 63
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 117
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 198
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 300

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 63



Składniki
- Ciasto:
- mąka pszenna ok. 45 dag
- sól szczypta
- żółtko 2
- masło miękkie 1,5 łyżki
- gorąca woda ok. 3/4 szkl.
- Farsz:
- jabłko 1 kg
- banan 2
- cukier 2 łyżki
- cynamon
Farsz: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełozyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier, cynamon i rozgniecione widelcem banany, dusić jeszcze ok. 5 minut. Przestudzić
Ciasto: Mąkę wysypac na blat lub stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, w które wbić żółtka, dodac sól i miękkie masło.
Wszystko posiekać nożem do powstania kruszonki, stopniowo wlewać wodę i zagnieśc elastyczne ciasto. Podzielic ja na 3 części (podczas wałkowania jednej, resztę przykryć aby zapobiec obsychaniu się ciasta). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinac kółka. Na środek każdego wykładać ok. 1 łyżeczki farszu (przed nałożeniem farszu kółka ciasta mozna delikatnie rozciągnąć), dokładnie zlepić. Pierogi gotowac w lekko osolonej wodzie ok. 7-8 min. od wypłynięcia. Moja propozycja podania, to słodka śmietanka z cynamonem.
Smacznego :-)
Tylko jedno slowo mozna powiedziec: mmmmnnniaammm, wlasnie zjadlam jednego i stwierdzilam ze musze dodac komentarz:) pycha poprostu!
Świetny i bardzo smakowity pomysł na pierogi :)
Marzenko, przepyszne <3 Chętnie kiedyś skosztuję takich pierożków. Mniam <3