Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jabłkiem i bananem

Pierogi z jabłkiem i bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10343

Dodano:

Odsłon: 4048

Pierogi na słodko, jesienna wersja :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna ok. 45 dag
  • sól szczypta
  • żółtko 2
  • masło miękkie 1,5 łyżki
  • gorąca woda ok. 3/4 szkl.
  • Farsz:
  • jabłko 1 kg
  • banan 2
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełozyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier, cynamon i rozgniecione widelcem banany, dusić jeszcze ok. 5 minut. Przestudzić

  2. Ciasto: Mąkę wysypac na blat lub stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, w które wbić żółtka, dodac sól i miękkie masło.

  3. Wszystko posiekać nożem do powstania kruszonki, stopniowo wlewać wodę i zagnieśc elastyczne ciasto. Podzielic ja na 3 części (podczas wałkowania jednej, resztę przykryć aby zapobiec obsychaniu się ciasta). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinac kółka. Na środek każdego wykładać ok. 1 łyżeczki farszu (przed nałożeniem farszu kółka ciasta mozna delikatnie rozciągnąć), dokładnie zlepić. Pierogi gotowac w lekko osolonej wodzie ok. 7-8 min. od wypłynięcia. Moja propozycja podania, to słodka śmietanka z cynamonem.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bambisia 19 kwietnia 2016 Tylko jedno slowo mozna powiedziec: mmmmnnniaammm, wlasnie zjadlam jednego i stwierdzilam ze musze dodac komentarz:) pycha poprostu! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 września 2015 Marzenko, przepyszne <3 Chętnie kiedyś skosztuję takich pierożków. Mniam <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń