Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W końcu postanowiłam zrobić pierogi z jagodami które mąż nazbierał w lesie. Ciężko jest zbierać gdy jest się chorym na kręgosłup ja dwa lata temu jeszcze zbierałam w tym roku niestety już nie daję rady. Pierogi wyszły bardzo smaczne a zwłaszcza te jagody rewelacja.
Przygotować jagody przyniesione prosto z lasu, oczyścić je umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie wsypać cukier ( a tylko dlatego tak sporo ponieważ w tym roku są mocno kwaskowate ), wsypać dwa kisiele dowolne ( ja dałam malinowy ładnie się skomponował z jagodami ). Jagody z dodanym cukrem i kisielem dokładnie wymieszać do połączenia się całości.
Gdy już mamy przygotowany farsz ( powiem wam że gdy dodaję kisiel do jagód wtedy farsz jagodowy nie wylewa się z pierogów ). Przygotować ciasto pierogowe, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby mąka się nie sparzyła. Do wyrobionego ręką ciasta ( uwaga jest mocno ciepłe ), wlać olej i dokładnie wyrobić do czasu wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.
Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na trzy części. Jedną część położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować podsypując mąką aby się nie kleiło na około 0,5 cm. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta.
Gdy już mamy rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta, szklanką wycinać kółeczka ( ja poszłam na łatwiznę a i dlatego że jeśli do jagód to ta forma lepienia pierogów jak dla mnie najlepsza ponieważ wchodzi sporo farszu ). Na jedno z kółek nałożyć łyżkę farszu jagodowego.
Jak już nałożyliśmy farsz jagodowy przykryć drugim kółeczkiem i zlepiać dokładnie palcami dookoła formując kwiatka. Farszu wchodzi tak dużo że pierogi są ładnie napełnione.Tak postępować z każdym kawałkiem ciasta.
Do garnka wlać wodę lekko ją posolić i zagotować. Jak już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować je na średnim ogniu od 5 - 7 minut, pilnować aby się nie przykleiły do dna garnka i aby szybko się nie gotowały.
Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody na talerz. Pierogi są tak mięciutkie że w czasie wyciągania są aż giętkie.
Takie pierogi z jagodami u nas jadamy z cukrem obficie posypanym oraz kwaśną śmietaną. Z reszty jagód jakie mi pozostały z pierogów, do garnka wlałam wody wsypałam pozostałe jagody i dodałam jeden suchy kisiel ugotowałam z tego kisiel z całymi jagodami, świetnie nadaje się do pierogów jako dodatek do popicia.
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 3989
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 357
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 93
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 819
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 3989
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 357
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 93
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 819
Składniki
Przygotować jagody przyniesione prosto z lasu, oczyścić je umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie wsypać cukier ( a tylko dlatego tak sporo ponieważ w tym roku są mocno kwaskowate ), wsypać dwa kisiele dowolne ( ja dałam malinowy ładnie się skomponował z jagodami ). Jagody z dodanym cukrem i kisielem dokładnie wymieszać do połączenia się całości.
Gdy już mamy przygotowany farsz ( powiem wam że gdy dodaję kisiel do jagód wtedy farsz jagodowy nie wylewa się z pierogów ). Przygotować ciasto pierogowe, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby mąka się nie sparzyła. Do wyrobionego ręką ciasta ( uwaga jest mocno ciepłe ), wlać olej i dokładnie wyrobić do czasu wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.
Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na trzy części. Jedną część położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować podsypując mąką aby się nie kleiło na około 0,5 cm. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta.
Gdy już mamy rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta, szklanką wycinać kółeczka ( ja poszłam na łatwiznę a i dlatego że jeśli do jagód to ta forma lepienia pierogów jak dla mnie najlepsza ponieważ wchodzi sporo farszu ). Na jedno z kółek nałożyć łyżkę farszu jagodowego.
Jak już nałożyliśmy farsz jagodowy przykryć drugim kółeczkiem i zlepiać dokładnie palcami dookoła formując kwiatka. Farszu wchodzi tak dużo że pierogi są ładnie napełnione.Tak postępować z każdym kawałkiem ciasta.
Do garnka wlać wodę lekko ją posolić i zagotować. Jak już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować je na średnim ogniu od 5 - 7 minut, pilnować aby się nie przykleiły do dna garnka i aby szybko się nie gotowały.
Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody na talerz. Pierogi są tak mięciutkie że w czasie wyciągania są aż giętkie.
Takie pierogi z jagodami u nas jadamy z cukrem obficie posypanym oraz kwaśną śmietaną. Z reszty jagód jakie mi pozostały z pierogów, do garnka wlałam wody wsypałam pozostałe jagody i dodałam jeden suchy kisiel ugotowałam z tego kisiel z całymi jagodami, świetnie nadaje się do pierogów jako dodatek do popicia.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Dania główne
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dania główne
Makaron w drobiowym sosie
Dania główne
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i serem korycińskim
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grz...
Odsłon: 34
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to...
Odsłon: 21