Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na obiad lub deser. Pierogi z jagodami polane masłem, śmietaną i oprószone cukrem z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto wykorzystać ten przepis latem, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców.
Do dużej miski wsypujemy mąkę - robimy mały kopczyk w wgłębieniem, do którego wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy zagniatanie ciasta. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być zwarte i odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Jagody płuczemy i osuszamy (najpierw na sitku, potem na ręczniku papierowym). Umyte owoce przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Wycinamy z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki. Na środek każdego placuszka układamy po kilka jagód. Brzegi pierogów zlepiamy ze sobą, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi z jagodami gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię garnka. Ugotowanie pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, hartujemy w zimnej wodzie, następnie odcedzamy na sitku.
Pierogi z jagodami serwujemy polane roztopionym masłem z kleksem śmietany i oprószone cukrem. Smacznego!
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam...
Odsłon: 232
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 40
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51292
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 69
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 40
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51292
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 69
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę - robimy mały kopczyk w wgłębieniem, do którego wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy zagniatanie ciasta. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być zwarte i odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Jagody płuczemy i osuszamy (najpierw na sitku, potem na ręczniku papierowym). Umyte owoce przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Wycinamy z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki. Na środek każdego placuszka układamy po kilka jagód. Brzegi pierogów zlepiamy ze sobą, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi z jagodami gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię garnka. Ugotowanie pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, hartujemy w zimnej wodzie, następnie odcedzamy na sitku.
Pierogi z jagodami serwujemy polane roztopionym masłem z kleksem śmietany i oprószone cukrem. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Dania główne
Polędwica na warzywach
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 40
Polędwica na warzywach
Moim zdaniem przepis idealny dla osób wymagających oraz tych którzy chcą robi...
Odsłon: 21