Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na obiad lub deser. Pierogi z jagodami polane masłem, śmietaną i oprószone cukrem z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto wykorzystać ten przepis latem, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 248
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 248
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi z jagodami. Do dużej miski wsypujemy mąkę - robimy mały kopczyk w wgłębieniem, do którego wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy zagniatanie ciasta. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być zwarte i odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia do pierogów. Jagody płuczemy i osuszamy (najpierw na sitku, potem na ręczniku papierowym). Umyte owoce przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Wycinamy z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki. Na środek każdego placuszka układamy po kilka jagód. Brzegi pierogów zlepiamy ze sobą, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi z jagodami gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię garnka. Ugotowanie pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, hartujemy w zimnej wodzie, następnie odcedzamy na sitku.
Pierogi z jagodami serwujemy polane roztopionym masłem z kleksem śmietany i oprószone cukrem. Smacznego!