W sezonie nie może zabraknąć pierogów z jagodami......
pierogi z jagodami
Składniki
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - około 200 ml
- roztopione masło - 50 g
- sól - szczypta
NADZIENIE
- jagody - 300 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
Składniki
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - około 200 ml
- roztopione masło - 50 g
- sól - szczypta
NADZIENIE
- jagody - 300 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka

Etapy przygotowania
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać roztopione masło i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz jagodowy, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną, oprószone cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 323
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 46

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 96

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 220
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 323
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 46

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 96

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 220



Składniki
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - około 200 ml
- roztopione masło - 50 g
- sól - szczypta
- jagody - 300 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać roztopione masło i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz jagodowy, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną, oprószone cukrem pudrem.
Smakowite :)
To moje ulubione super danie na lato :-)
Wspaniałe pierożki mniam pyszności:) uwielbiam z jagodami;)