Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Jagody przepłukać
Do mąki dodać jajka,letnią wodę,zagnieść wolne ciasto i dobrze wyrobić.Rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka,układać na nich jagody a następnie sklejać
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody,zamieszać i gdy wypłyną na powierzchnię,gotować jeszcze 5 minut.Podawać ze śmietaną wymieszaną cukrem.Posypać jeszcze jagodami
Z tej ilości wyszło mi 65 pierogów
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Alicja1710 11 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis! Mój dziadek często wspominał pierogi, które robiła mu moje prababcia. Był zachwycony gdy zrobiłam mu pierogi według tego popisu.4 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
to smak sprzed I. wojny światowej.0 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
polkangaroo; żartujesz???0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
To smak sprzed II wojny światowej, takie wspaniałe pierogi mojemu tacie robiła babcia!!! Będąc małym dzieckiem miałem okazję spróbować tych pyszności. Zapomniałem o tym przepisie ale dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz