Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 327
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 327
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie ubijamy łyżką do puree ( lub po ostudzeniu mielimy w maszynce )
Całkowicie wystudzone ziemniaki łączymy ze szklanką mąki kukurydzianej, szklanką mąki pszennej i jajkami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy partiami pozostałe pół szklanki mąki pszennej
Jagody płuczemy na sicie, dokładnie odsączamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( ilość wg uznania )
Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi dość mocno podsypując je mąką ( lubi się przyklejać do deski )
Za pomocą foremki wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
Gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
Podajemy z przyrumienioną na maśle bułą tartą lub śmietaną i obsypujemy cukrem