Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 139
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22333
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 158
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 139
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22333
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 158
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie ubijamy łyżką do puree ( lub po ostudzeniu mielimy w maszynce )
Całkowicie wystudzone ziemniaki łączymy ze szklanką mąki kukurydzianej, szklanką mąki pszennej i jajkami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy partiami pozostałe pół szklanki mąki pszennej
Jagody płuczemy na sicie, dokładnie odsączamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( ilość wg uznania )
Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi dość mocno podsypując je mąką ( lubi się przyklejać do deski )
Za pomocą foremki wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
Gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
Podajemy z przyrumienioną na maśle bułą tartą lub śmietaną i obsypujemy cukrem