Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaczki z rozmarynem

Pierogi z kaczki z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 11153

Dodano:

Odsłon: 851

Dla mnie to najlepszy farsz do pierogów jaki jadłam. Rozmaryn i młode listki buraczka świetnie tu pasują.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 300 g
  • olej 4 łyżki
  • gorąca woda ( ponad połowa szklanki )
  • Farsz : ugotowane 2 piersi kaczki i 1 nóżka
  • 1-2 cebule
  • świeży rozmaryn i botwinka
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto na pierogi.
    Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto , przykryj ściereczką i odstaw.
    Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki , dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
    Ciasto podziel na 3 porcje każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów.
    Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi.
    Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju.
    Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 marca 2018 Pyszne pierogi, świetny smak, czasem też lekko podsmażamy na patelni :)
Byłem jednak przy okazji popatrzeć, czy moje dwie kaczuchy dobrze się mają ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń