Dla mnie to najlepszy farsz do pierogów jaki jadłam. Rozmaryn i młode listki buraczka świetnie tu pasują.
Pierogi z kaczki z rozmarynem
Składniki
- Ciasto :mąka pszenna 300 g
- olej 4 łyżki
- gorąca woda ( ponad połowa szklanki )
- Farsz : ugotowane 2 piersi kaczki i 1 nóżka
- 1-2 cebule
- świeży rozmaryn i botwinka
- masło
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
Składniki
- Ciasto :mąka pszenna 300 g
- olej 4 łyżki
- gorąca woda ( ponad połowa szklanki )
- Farsz : ugotowane 2 piersi kaczki i 1 nóżka
- 1-2 cebule
- świeży rozmaryn i botwinka
- masło
- 1 ząbek czosnku
- majeranek

Etapy przygotowania
Ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto , przykryj ściereczką i odstaw. Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki , dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto podziel na 3 porcje każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610



Składniki
- Ciasto :mąka pszenna 300 g
- olej 4 łyżki
- gorąca woda ( ponad połowa szklanki )
- Farsz : ugotowane 2 piersi kaczki i 1 nóżka
- 1-2 cebule
- świeży rozmaryn i botwinka
- masło
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
Ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto , przykryj ściereczką i odstaw. Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki , dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto podziel na 3 porcje każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.