Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3827
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414662
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2373
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3827
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414662
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2373
Składniki
Grzyby umyć,namoczyć na noc.
Kapustę opłukać,poszatkować,posolić.
Grzyby ugotować w wodzie,w której się moczyły,odcedzić,posiekać.
Cebulę obrać i posiekać,wrzucić do rondla,podsmażyć lekko na maśle,dodać kapustę,podlać wywarem,dusić,aż będzie miękka (około 1 godz.)
Odcedzić,posiekać,dodać grzyby,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagnieść ciasto,musi być dość rzadkie,nie za suche.
Podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować,rozwałkować,wyciąć krążki kubkiem.
Na każdym położyć łyżeczkę farszu,zlepić pierożki.
Partiami wrzucać na osolony wrzątek,gotować,aż wypłyną.
Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulą.