Smak kapusty z grochem mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Ta bezmięsna potrawa to tradycyjne wigilijne danie, ale możesz też wykorzystać kapustę z grochem jako farsz do pierogów. Zobacz, jak je przygotować.
Pierogi z kapustą i grochem. Mistrzowski smak
Składniki
- 500 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml ciepłej wody
- Sól
- 700 g kapusty z grochem
Składniki
- 500 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml ciepłej wody
- Sól
- 700 g kapusty z grochem

Etapy przygotowania
Zagnieć w misce ciasto na pierogi (mąka, oliwa i dodawana stopniowo letnia woda). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po zagnieceniu pozostaw ciasto przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 3 mm).
Za pomocą szklanki wykrój z ciasta koła.
Na każde z wyciętych kół połóż łyżkę kapusty z grochem i zlepiaj w pierogi.
Do posolonej, gotującej się wody wrzuć pierogi i gotuje je około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawaj z ulubioną omastą i dodatkami. Doskonale sprawdzi się cebula na maśle.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 391
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 127
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 391
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 127



Składniki
- 500 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml ciepłej wody
- Sól
- 700 g kapusty z grochem
Zagnieć w misce ciasto na pierogi (mąka, oliwa i dodawana stopniowo letnia woda). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po zagnieceniu pozostaw ciasto przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 3 mm).
Za pomocą szklanki wykrój z ciasta koła.
Na każde z wyciętych kół połóż łyżkę kapusty z grochem i zlepiaj w pierogi.
Do posolonej, gotującej się wody wrzuć pierogi i gotuje je około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawaj z ulubioną omastą i dodatkami. Doskonale sprawdzi się cebula na maśle.