Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem pierogi z kapustą i grzybami tzn z pieczarkami. Są bardzo smaczne. Farsz robię z kapusty świeżej i z pieczarek
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1050
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12018
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1050
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12018
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( nie musi jej przykryć ). Gotujemy, aż zmięknie ( ok 30 minut ) Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach ( najlepiej w malakserze lub robocie ) Na dużej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia
Na zeszkloną cebulę dajemy ugotowana kapustę ( ja wyjmuję ją za pomocą łyżki cedzakowej ). Nie mieszamy, tylko przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 minut, potem odkrywamy i smażymy do odparowania wody. Kontrolując sytuację powinniśmy doprowadzić do tego, aby kapusta i cebula na dnie patelni nieco zbrązowiały. wówczas podlewamy jeszcze raz całość ok 0,5 szklanki wody z gotowania kapusty i czekamy chwilę, aby płyn nabrał koloru ze zbrązowiałych warzyw na dnie patelni. Wówczas całość mieszamy i znów odparowujemy płyn. Kapusta powinna być lekko brązowa i mieć swoisty aromat W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy do odparowania płynu Na koniec do kapusty dodajemy pieczarki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Studzimy
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto ( ja robię je za pomocą robota ). Rozwałkowujemy ( w całości lub po kawałku ) i wycinamy z ciasta za pomocą specjalnej obręczy kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. ja sklejałam za pomocą specjalnego "lejka" do lepienia pierogów Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy ok 3 - 4 minuty Podajemy z cebulką przysmażoną na oleju