Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2554

Dodano:

Odsłon: 6919

Tym razem pierogi z kapustą i grzybami tzn z pieczarkami. Są bardzo smaczne. Farsz robię z kapusty świeżej i z pieczarek

Składniki

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 800 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • Na ciasto:
  • ok 0,5 kg mąki, 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy z oliwek, ok 250 wody ( wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto b
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( nie musi jej przykryć ). Gotujemy, aż zmięknie ( ok 30 minut )

    Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach ( najlepiej w malakserze lub robocie )

    Na dużej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia

  2. Na zeszkloną cebulę dajemy ugotowana kapustę ( ja wyjmuję ją za pomocą łyżki cedzakowej ). Nie mieszamy, tylko przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 minut, potem odkrywamy i smażymy do odparowania wody. Kontrolując sytuację powinniśmy doprowadzić do tego, aby kapusta i cebula na dnie patelni nieco zbrązowiały. wówczas podlewamy jeszcze raz całość ok 0,5 szklanki wody z gotowania kapusty i czekamy chwilę, aby płyn nabrał koloru ze zbrązowiałych warzyw na dnie patelni. Wówczas całość mieszamy i znów odparowujemy płyn. Kapusta powinna być lekko brązowa i mieć swoisty aromat

    W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy do odparowania płynu

    Na koniec do kapusty dodajemy pieczarki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Studzimy

  3. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto ( ja robię je za pomocą robota ). Rozwałkowujemy ( w całości lub po kawałku ) i wycinamy z ciasta za pomocą specjalnej obręczy kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. ja sklejałam za pomocą specjalnego "lejka" do lepienia pierogów

    Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy ok 3 - 4 minuty

    Podajemy z cebulką przysmażoną na oleju

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń