Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, tradycyjne danie wigilijne i nie tylko które zawsze smakuję wspaniale również w ciągu roku.
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5933
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5933
Składniki
Kapustę płuczemy, gotujemy do miękkości w razie jak będzie kwaśna odcedzamy i zagotowujemy ponownie. Grzyby moczymy najlepiej całą noc i gotujemy około 35 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Grzyby i kapustę odciskamy i mielemy w maszynce razem z przesmażoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie wsyp sól, wlej olej oraz stopniowo dodaj wrzącą wodę i zarabiaj ciasto. Wody dodaj tyle ile przyjmie mąka, wyrób elastyczne ciasto. Podziel na kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wycinaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi ciasta smaruj zimną wodą żeby lepiej się zlepiały. Zlepiaj pierogi Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Wierzch udekoruj przesmażoną cebulą.