Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, tradycyjne danie wigilijne i nie tylko które zawsze smakuję wspaniale również w ciągu roku.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 557
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11387
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2743
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 557
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11387
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2743
Składniki
Kapustę płuczemy, gotujemy do miękkości w razie jak będzie kwaśna odcedzamy i zagotowujemy ponownie. Grzyby moczymy najlepiej całą noc i gotujemy około 35 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Grzyby i kapustę odciskamy i mielemy w maszynce razem z przesmażoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie wsyp sól, wlej olej oraz stopniowo dodaj wrzącą wodę i zarabiaj ciasto. Wody dodaj tyle ile przyjmie mąka, wyrób elastyczne ciasto. Podziel na kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wycinaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi ciasta smaruj zimną wodą żeby lepiej się zlepiały. Zlepiaj pierogi Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Wierzch udekoruj przesmażoną cebulą.